Lukijat

torstai 31. lokakuuta 2013

Miten ystävyys/rakkaus syntyy?


Tällä kertaa tämä "naiivi Disney-maailmassa elävä prinsessa" riisuu yleisön pyynnöstä vaaleanpunaiset lasinsa silmiltä ja tarkastelee rakkautta ja ystävyyttä hivenen "tieteellisemmästä" näkökulmasta. ;D Koska olen ainakin toistaiseksi sinkku, tämän postauksen kuvat koostuvat yhteiskuvista joidenkin ystävieni kanssa.<3Mari ja mie heinäkuussa 2012 <3
"Vastakohdat täydentävät toisiansa" on kaikille tuttu sanonta, jonka sanotaan olevan avain hyviin ja toimiviin ystävyys- ja seurustelusuhteisiin. Sosiaalipsykologian valossa tämä ei kuitenkaan ainakaan täysin pidä paikkansa, sillä asenteiden, mielipiteiden ja uskomusten samankaltaisuus on oleellinen osa luomaan vetovoimaa kahden ihmisen välille. Kun olemme tekemisissä uusien ihmisten kanssa, niin heti positiivisen vuorovaikutuksen jälkeen alamme tehdä tätä sosiaalista vertailua. Tämä on hyvin olennainen osa sille, koemmeko tätä uutta ihmistä kohtaan attraktiota eli pidämmekö hänestä.


Kyllä - olen tuo tyttö punaisilla hiuksilla :D
Jotta alkaisimme tuntea attraktiota jotakuta ihmistä kohtaan, yhteisten kiinnostuksen kohteiden lisäksi tietenkin myös hyväksyminen, lämpö ja kunnioitus ovat tärkeitä asioita, sillä ne luovat yhteenkuuluvuuden tunnetta. Merkittävää on myös toistuva vuorovaikutus, sillä se lisää tuttuuden tunnetta.
Fanny ja mie <3 Taiteilijaelämää

Kuten lähes kaikki tietävät omasta käytännön elämästänsäkin, usein toistuva vuorovaikutus ei
kuitenkaan aina lisää tai vahvista attraktiota - joskus se voi vain lisätä ärtymyksen tai inhon tunteita jotakuta, esimerkiksi työpaikan ärsyttävää pomoa kohtaan. Tällaisessa tilanteessa on kuitenkin erittäin todennäköistä, että jokin muu attraktion luomisen osalta oleellinen osa-alue (kuten esimerkiksi hyväksyminen, lämpö ja kunnioitus) puuttuu.
Rebecka ja mie <3

Ihmisen kaunis tai komea ulkonäkö lisää häneen kohdistuvaa attraktiota. Tähän, ja muihinkin vetovoimaa lisääviin asioihin liittyen täydellisyys ei kuitenkaan paranna attraktiota - ihmiset yleensä kokevat vetovoimaa sellaisia henkilöitä kohtaan, joissa on myös virheitä. Pienet virheet tekevät meistä ihmisistä inhimillisiä ja tällöin muiden on helpompi olla meidän seurassa.

Rebecka ja mie vuonna x menossa halloween-juhliin :D
Henkilöiden välinen luottamus nousee tärkeäksi asiaksi ystävyys- tai seurustelusuhteen kehittyessä: on osattava luottaa toiseen, vaikka tietääkin ottavansa riskin. On hyvin tärkeää uskoa ja luottaa siihen, että toinen osapuoli ei halua eikä aio satuttaa, vaikka hänellä ehkä olisikin mahdollisuus siihen. Esimerkiksi seurustelusuhdetta voi kuvata aitauksella, jonka portti on kuitenkin auki: toisella osapuolella on koska tahansa mahdollisuus lähteä pois sieltä. On kuitenkin vain luotettava, ettei hän hylkää ja lähde pois.

Sylikummina Jennan pojan ristiäisissä<3 Ikuinen ystävyys tuohon naiseen<3

Parisuhteen tai ystävyyden alkumetreillä erilaiset palkkiot tai palkitsevat kokemukset ovat tärkeitä, sillä ne vahvistavat tahtoa ylläpitää suhdetta. Nämä palkkiot voivat olla niin konkreettisia (esim. seurustelukumppani tarjoaa illallisen ravintolassa) tai vaikeammin määriteltäviä (esim. ystävän henkinen tuki ja kuunteleva korva). Palkkiot voivat olla erilaisia suhteen eri osapuolilla, mutta oleellista on, että osapuolet kokevat palkkiot tasapuolisiksi. Jos toinen osapuoli kokee itsensä hyväksikäytetyksi ja palkkiot epätasapuolisiksi, hän tuskin haluaa kehittää (tai edes jatkaa) ihmissuhdetta.

Edustuskuvien aatelistoa!;D Susse, mie ja Henna<3
Kun ystävyys- tai seurustelusuhde kehittyy, vaihtosuhdetta oleellisemmaksi tulee läheinen suhde toisen kanssa. Siinä vaiheessa merkittävää on huoli ja kiinnostus toisen hyvinvoinnista sekä vahva ja tiivis keskinäisriippuvuus.

Mie ja Annika<3 (meistä ei ole oikein mitään muita kuin vammailukuvia ;D)
Usein seurustelusuhteen varsinaista rakkautta edeltää rakastuminen. Rakkauden psykologiaa paljon tutkineen Robert Sternbergin mukaan rakastumisen muuttuessa rakkaudeksi tärkeää on intohimo, läheisyys ja sitoutuminen. Nämä luovat "täydellisen rakkauden".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Cheer my day up - leave a comment! ^.^